Dietetyk
Dietetyk to specjalista zajmujący się racjonalnym i zbilansowanym żywieniem. W swojej pracy łączy on wiedzę nie tylko z zakresu żywienia, ale również z zakresu psychologii, wiedzy medycznej, socjologicznej i kulturowej.
Praca dietetyka z pacjentem wymaga dokładnego zebrania wywiadu oraz indywidualnego podejścia do pacjenta. Swoje usługi świadczy zarówno u osób zdrowych, jak i chorych. Edukuje w zakresie prawidłowych nawyków żywieniowych tak, aby były one korzystne dla danej osoby.
Dietetyka zajmuje się również takimi kwestiami jak związek sposobu odżywiania ze zdrowiem psychicznym, więziami społecznymi, relacjami w rodzinie. Pozwala to na pełna diagnozę uwarunkowań zaburzeń odżywiania.
Zła relacja z jedzeniem to wierzchołek góry lodowej. Żeby mówić o skutecznym leczeniu należy sięgnąć głębiej. Konieczne jest poznanie emocji związanych z jedzeniem, poznanie osobowości pacjenta. Dlatego praca z osobą chorą na zaburzenia odżywiania wymaga zwykle wysiłku kilku specjalistów: psychiatry, psychoterapeuty, psychologa. Zaburzenia odżywiania wiążą się z zaburzeniami psychicznymi, zaburzeniami osobowości, zaburzeniami lękowymi.
W przypadku pacjentów z zaburzeniami odżywiania istotne jest zrozumienie głębszych przyczyn zaburzenia. Praca z pacjentem polega na budowanie w nim motywacji do zmiany w podejściu do jedzenia, akceptacji tej zmiany, wskazaniu drogi wyjścia z kryzysu.
W przypadku zaburzeń odżywiania, praca nad duszą pacjenta jest często ważniejsza niż praca nad samą dietą.